vrijdag 22 september 2017

Retro style for me

Ik moest 3 avonden achter elkaar een minibabbeltje houden voor een volle zaal. Neem daarbij echt een verwaarloosde kledingkast. Logisch gevolg wat ik ging doen :).

Retro shirt MaMariekeRetro shirt MaMarieke 2

Raar toch eigenlijk he dat ik mijn eigen garderobe verwaarloosd heb. 
Nu met het najaar in aantocht zal ik dus ook wat warmers voor mezelf moeten gaan naaien. Bij nader inzien vind ik deze hals al aan de frisse kant. Ik twijfel dus nog of ik toch met donkerblauw hem wat ophoog of dat ik het gewoon eens oplos met een cirkelsjaal. 

De foto's zijn even snel genomen op het punt dat ik weg moest gaan. Ach kan best toch?

halsbies

Ohja en op fb kreeg ik de vraag hoe ik het boordje aanzet. Is eigenlijk heel simpel. 
Je meet de omtrek van de halslijn.
Snijd een bies van tricot van ca 4cm breed (afhankelijk van de breedte van de bies) en 85% van de omtrek van de halslijn.
Strijk de strook in de lengte dubbel
Naai de uiteinden aan elkaar, je hebt nu een cirkel.
Verdeel de cirkel in 4 gelijke delen.
Verdeel nu ook de halslijn in 4 gelijke delen. 
Speld de bies met goede kanten op elkaar alleen op de 4 gemarkeerde plekken vast.
Ik lock de bies in 1 keer uitgerekt aan de hals, maar je kunt natuurlijk ook voor safe gaan en eerst met de naaimachine de bies vaststikken.
Omvouwen, strijken en nog even doorstikken. Dat laatste deed ik natuurlijk met mijn grote Babylock coverstitch :)

Mocht het nog niet duidelijk zijn, laat het me horen, wellicht kan ik dan bij een volgend shirt foto's maken om het te verduidelijken.

Stof: Retrocirkels navy gecombineerd met een stukje uni tricot light navy
Patroon: zelf getekend basis shirtpatroon


15 opmerkingen:

  1. Leuk shirt. Kan mij voorstellen dat je de hals voor koude dagen wat te bloot vindt. Zou niets met de boord gaan veranderen, maar gewoon een colsjaal maken. Is ideaal en als het een warmere dag is draag je hem gewoon zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een gaaf shirt zeg! Super leuk met die brede mouwboorden:-)))
    Hoe heb je die gedaan, want zo te zien zijn die strakker dan de mouwen? Ook gewoon een X aantal procent af gedaan?
    Idd en losse col erbij maken zou leuk zijn, maak je je shirt multifunctioneel mee. (Plus dat tricot niet altijd even vergevingsgezind is als je het stiksel los tornt;-) )
    De foto's kunnen idd prima, vooral de eerste foto sta je hartstikke leuk op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De mouwenboorden maakte ik als dubbel geslagen rechthoeken aanvankelijk. Maar toen waren ze bij de polsen te wijd (en de mouw was wat te lang). Los gehaald en een soort zandloper vorm van de boord gemaakt en er weer terug aangezet. Mocht het niet duidelijk zijn, dan geef je maar een gil. Dan teken ik het wel uit ;).

      Verwijderen
    2. Helemaal duidelijk hoor😊👍

      Verwijderen
  3. Leuk shirt en ik zou m combineren met een zelfgehaakte sjaal, als het dan toch een beetje warm is kan je m lekker af doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat is ook een goed idee Jos! Hmmm maar zo snel haak ik ook weer niet...

      Verwijderen
  4. Leuk shirt zeg en een leuk printje en kleurtjes heeft het stofje... De staat van jouw garderobekast herken ik helaas ook in mijn kast :D

    Ik hou wel van laagjes en zo... dus ik zou er een lekkere colsjaal of zo bij haken of breien... Ik ben zelf Mina Koukleum in de winter, maar ook Mina ijdeltuit en vind een lagere halslijn mooi staan en ben ook nog Mina irritantus, en ga aan hogere halslijn zitten plukken, waardoor er zo'n lubberdelubber hals gaat ontstaan als het een niet zo'n straf stofje betreft... Dus... ik ga voor mooie halslijnen en voor de temperatuur voor vestjes, omslagdoeken, colsjaals, gewone sjaals...

    Groetjes, Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :) :) :) :) Ohhhh heerlijk Nicole :) :) :) :) Absoluut ik ga ook de halslijn niet meer veranderen... maar iets van een sjaal erbij doen. Koukleum ben ik echt nooooooit.... wel een ijskoningin volgens mijn schatjes :)

      Verwijderen
  5. Mooi shirt. Ik sluit me bij de rest aan en een sjaal erbij doen. Gehaakt of genaaid maakt niet uit. Misschien dezelfde tint blauw als die leuke boorden die je hebt gemaakt aan het shirt. Dan past het er perfect bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...