Met enige regelmaat kreeg ik vragen over hoe je nu met de Prym biaisband makers biaisband maakt. Hoogste tijd om daar dus maar even een blogje aan te wijten, helemaal omdat ik gisteren juist heel wat metertjes biaisband moest maken voor een jurk voor peuter.
Stap 1: Als eerste snijd je repen stof in de dubbele breedte van je biaisband maker. Ik gebruikte de Prym biaisband maker van 18 mm, in mijn geval moest ik dus repen stof van 36 mm snijden. Knippen kan natuurlijk ook, maar ik prefereer snijden want het is secuurder en niet geheel onbelangrijk, het gaat zoveel sneller!
Stap 2 (optioneel): Ik gebruikte mijn restjes stof en had zodoende niet voldoende lengte en moest een aantal repen aan elkaar stikken. Dit doe ik eigenlijk altijd met een schuine naad, zodat niet alle extra stof van de naad op 1 punt komt te zitten in het biaisband. Dat zou zo'n dikke prop geven ter plekke.
Heb je voldoende lengte, sla je deze stap natuurlijk over.
Stap 3: Schuif de stof in de biaisband maker aan de brede kant. Deze stof was vrij dun en ging dus soepel direct door de biaisband maker heen. Dit kan wat lastiger gaan bij dikkere stof, gebruik dan even een normale speld totdat de stof aan de andere, smalle, kant van de biaisband maker uit komt. Als je een schuin uiteinde aan de strook maakt, glijdt de stof ook makkelijker door de biaisband maker heen.
Stap 4: Nu is er een klein puntje stof. Zet de strijkijzer vrijwel tegen de biaisband maker aan. Hiermee zorg je dat je direct de vouwen goed in de stof strijkt als de stof gevouwen door de biaisband maker komt. Nu trek je aan de biaisband maker en gelijktijdig strijk je mee. Als je het strijkijzer in de lengte richting houdt zoals op de foto te zien, dan wordt het band lang genoeg gestreken/verhit zodat de vouwen goed in de stof blijven zitten. Ik zet altijd de stoomfunctie aan.
Klaar is je biaisband!
Hoe eenvoudig is dat? Leuk toch om bijpassende of juist contrasterende stofjes te gebruiken en altijd voldoende biaisband in huis!
Stap 5 (optioneel): Zelf strijk ik het biaisband nog eens dubbel zodat ik een scherpe vouw heb en nog secuurder het band aan de stof kan zetten. Dat is geheel wat je zelf prettig vindt werken natuurlijk en hoe je het band aan de kleding zet. Het zal niet altijd nodig zijn.
Stap 6: Verwerken, dat kan direct maar je kunt het band natuurlijk ook netjes oprollen en later gebruiken. Zelf speld ik het band in 1 keer aan de stof en stik het heel smal op de kant vast. Secuur spelden is daarbij wel essentieel. Ik heb ergens een universeel biaisbandvoetje, maar ik ben meer tijd kwijt met het plaatsen van het voetje, het netjes instellen, proefje maken dan los spelden en stikken. Die gebruik ik dus eigenlijk nooit. Zelfs niet bij de meters die ik gisteren aanzetten.
super bedankt marieke! heb zulke biasband makers gehad maar had geen idee hoe ik nu te werk moest gaan. ga het zeker binnenkort uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenZulke handige dingen! Ik gebruik ze ook veel, wel met biaisbandvoetje hahaha
BeantwoordenVerwijderen