donderdag 25 juli 2013

Buizenstelsel van de zandbak, een kijkje onder het tafelzeil

Ik liet laatst ons multifunctionele zandbak-dak zien.Daarna kreeg ik een paar verzoeken om te vertellen hoe dat buizensysteem precies in elkaar steekt. Aangezien ik alleen commentaar heb gegeven op het eind product en hij dus het dak van mij in 2-en moest splitsen omdat het echt veel te groot en onhandelbaar is voor de kindjes, heb ik manlief gevraagd het even op te schrijven voor jullie: 

*******

Plaatje wat de buizen ongeveer laat zien, de uiteindelijke versie bestaat uit 2 delen. Onze zandbak is 2*3m en dus werd het onhandelbaar groot om het uit 1 deel te laten bestaan.

Aan de uiteinden zit een soort hoek die omlaag steekt (met 2 T-stukken), hiermee klemt het dak onder de rand van de zandbak, dan kan het dus niet wegwaaien, en hier kunnen ook de 25mm buizen in die als poten dienst doen. Totaal hebben we dus 8 poten en niet zoals op de tekening 4.
Het scharnier in de nok is gewoon 2 T-verloop stukken zodat deze om de 32mm soepel kunnen draaien.

Helemaal inklappen zoals de afbeelding links kan niet meer omdat het doek nu netjes strak staat in uitgevouwen positie. Er zit nog voldoende 'rek' in om het geheel iets in te klappen om de hoeken onder de zandbakrand vandaan te krijgen. Om te voorkomen dat het ding verder uit kan vouwen dan dit zit er ook rondom nog een nylon touw doorheen.

Overigens kan je de PVC koppelstukken het beste online bestellen, (bijv bij tuinenwater.nl) dit is aanzienlijk goedkoper dan dat je het bij een bouwmarkt oid zou kopen.********

3 opmerkingen:

 1. Ah, ja, ik geloof wel dat ik het snap! Vaste "lege" stukjes buis naar onder toe dus, waar de poten in kunnen als hij moet staan. De poten klappen er dus niet onder.
  De hoek in het dak is dus niet vast, maar wordt gevormd doordat de stukken pijp langer zijn dan de zandbak zelf?


  Alleen, hoe komt het dan dat het dak niet inzakt als het op de poten staat? Toch doordat de verbindingen enigszins stroef draaien?

  Ieg heel kunstig gemaakt, en iets om te onthouden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga proberen het te beantwoorden, mocht het niet lukken, dan laat ik manlief nog reageren :).

   Inderdaad lege buizen, en t-stukken onderaan waar je weer rechte buizen/de poten in steekt. Ze klappen er niet onder maar staan netjes in de hoek bij de kippenren in een grotere buis bij elkaar.

   De hoek van het dak is variabel. Afhankelijk hoe hij staat. Het dak zakt niet in omdat de poten in het Tstuk worden geplaatst en daardoor kan de bovenkant niet doordraaien. verder hebben we nog een een nylon touw gespannen zodat hij nooit verder uit elkaar kan dan het touw lang is.

   Manlief vindt het leuk dit soort dingen uit te denken en uit te werken. Jammer genoeg was het zeil soms een beperkende factor, eigenlijk wilde hij het volledig inklapbaar hebben, maar dan was het steeds zo lastig om het weer mooi op de zandbak te krijgen s avonds. En eigenlijk gebruiken we het dak juist veel om schaduw te creeeren sinds de grote boom ziek werd en dus om moest die bij de zandbak stond en voor schaduw zorgde.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...