zaterdag 16 mei 2015

Naaitips: starten met naaien van dikke hoeken of randen, hoe krijg je een mooie doorvoer?

Je kent het wel, je wil beginnen met naaien, of je keert bij een hoek en de hoeveelheid stof is te dik dat je naaimachine het niet goed transporteert. Bijvoorbeeld bij de hoeken van een kraag of zoals bij het voorbeeld de start van een biaisbandje, eigenlijk kom je het in heel wat situaties tegen. Resultaat? Heel wat steken op 1 plek, je trekt wat aan de stof om de doorvoer te bespoedigen. Alles behalve een fraai. Ook een eventueel boventransport helpt je niet omdat er simpelweg geen stof ligt waar het boventransport op kan aangrijpen. 


Starten met naaien bij een dikke laag stof

Eigenlijk is er een heel simpel truckje voor.... maar zoals zo vaak, je moet het net maar weten.

Gebruik van een hulpdraad

Gebruik een hulpdraad! In de hoek of op de rand bevestig je een hulpdraad. Je steekt de draad gewoon met een naald door de te naaien stof.

Start met naaien met een hulpdraad

Je legt het werk onder de naaimachine, precies op de plek waar het stiksel moet beginnen. Met je ene hand stuur je je werk, met de andere hand houd je de hulpdraad strak gespannen naar achteren en ben je zelf eigenlijk het hulpje van je transport. Om dit alleen op de foto te krijgen ging me niet lukken, vandaar een foto in een iets verder stadium. De hulpdraad trek je er zo weer uit..... en heb je bij 1 werkstuk meerdere keren een hulpdraad nodig? Laat dan gewoon de draad in de naald zitten zodat je eenvoudig bij een volgende hoek de hulpdraad weer kunt bevestigen.

Ik hoop dat jullie aan deze tip wat hebben gehad. Veel naaiplezier! 

3 opmerkingen:

 1. Zoooooooo handig, doe ik ook altijd.... Tsja, zelfde naaijjuf hihihi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo doe ik het ook haha! Zag laatst ook een plaatje dat er tussen kan schuiven, zodat het voetje op gelijke hoogte komt...weet alleen niet meer hoe dat heet....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt waarschijnlijk het nivelleer plaatje? Ik schreef daar ook al eens over. Maar deze methode met het hulpdraadje gebruik ik op het moment dat het voetje nog niet scheef staat, maar dat ondanks mijn boventransport, hij toch niet lekker transporteert.

   http://mamarieke.blogspot.nl/2014/05/tip-ken-jij-het-nivelleerplaatje.html

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...