maandag 28 mei 2012

Het omkeer-dilemma van de etuiIedereen die naait kent vast de breinbrekers wel over hoe je nou het beste iets in elkaar kan zetten, zonder dat je ergens naden ziet...... Soms heb ik zo de oplossingen, maar soms blijft het me uren achter volgen, zo ook deze keer dat ik voor onze kleuter etuitjes wilde maken om na zijn kinderfeestje uit te delen in plaats van een snoepzak wat vaak gegeven wordt.
Het begon met een ontwerpje, daarna diverse probeersels en vouwwerkjes, het leek wel of ik er niet uit kwam om ze zonder onzichtbare naad in elkaar te krijgen. Toen moest baby ook nog drinken, de tijd die door tikte, tja beetje aan de late kant begonnen..... Maar opgeven hoort niet bij mij. Terwijl ik rustig baby voedde ging er een lichtje branden en had ik de oplossing gevonden. Wellicht kon het veel makkelijker en staat het al ergens op het web, maar ik wil het graag met jullie delen. 


Etui tutorial

benodigdheden
- verschillende (restjes) katoenen stof, grootte is afhankelijk van de maat van de etui die je wilt maken
- spelden
- garen
- Kam snaps drukknopen of andere sluitingen
- schaar
- naaimachine


1. Als eerste het ontwerp. Ik heb een naadtoeslag van 1cm gelijk aangetekend, dat scheelt heel wat werk als je meerdere keren het patroon gebruikt. De lengte van het rechte stuk is 2 keer de diepte van de etui.2. Vervolgens op stof gelegd en geknipt, waarbij de uiteindelijk flap over de etui tegen de stofvouw gelegd is. 3. Met spelden heb ik de vouwlijn van de flap aangegeven en het schuine gedeelte wat je als eerste moet stikken. Je stopt precies op de vouw bij de spelden.4. Na het stikken van de schuine naden van de flap, vouw je de 2 lagen stof open. De sluitflap van de etui ligt nu onder het bovenste gedeelte.
Je vouwt de goede kanten op elkaar naar binnen en vouwt gelijk de zoom mee om. Bij de zoom liggen dus de verkeerde kanten van de stof op elkaar. Je creëert zo als het ware een zakje, de binnenzak.

5. Dit doe je precies hetzelfde bij het andere gedeelte wat je naar boven hebt gevouwen. Je hebt dus 2 zakjes gemaakt. Je stikt de zijnaden van het boven gedeelte en het onderste gedeelte apart. Let erop dat je de sluitflap (die nu achter de stof ligt) weg vouwt als je de naden naait, zodat je niet de flap mee naait (ik spreek uit ervaring ;) ). Als je alle naden gestikt hebt, dan keer je het geheel om en vouw je de boven zak om de onderste zak (binnenzak, die je niet keert) heen en sluit je met een smal stiksel de keer naad. 


Als sluiting heb ik kleine Kam snap drukkers maat 16 gebruikt. Vervolgens een aantal potloden, vel met stickers en een pakje rozijntjes erin gedaan en na een onvergetelijk eerste kinderfeestje alle 7 kinderen verrast met dit etuitje. Ze waren er heel erg blij mee, helemaal omdat ze nog konden kiezen uit verschillende stofjes!3 opmerkingen:

  1. wat een heerlijk dilemma om te lezen, ook ik ken het probleem. Ik pak het ongeveer hetzelfde aan geloof ik.

    Groetjes renske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie het nog niet helemaal, maar dat komt wel als ik het ooit een keer wil doen! Dan komt zo'n voorbeeld goed van pas.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...