donderdag 2 augustus 2012

Tricot boordje

Uitleg hoe je zelf een tricot boordje aan een shirt maakt.


Er is al een paar keer aan mij gevraagd hoe ik nou toch die boordjes aan de shirts maak en waarom ze nooit gaan lubberen. Dan nu maar eens de uitleg, althans, ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk te beschrijven, want het is echt niet moeilijk.

* Als eerste knip ik een recht strook tricot, de breedte afhankelijk van de breedte van het boordjes. Wil ik bijvoorbeeld een boordje van 1cm breed, dan knip ik de strook 4 cm breed. Ik hanteer eigenlijk altijd zoompjes van 1cm.
* Daarna bepaal ik de rek van de tricot. Dat doe ik door 10cm tricot te pakken, die maximaal uit te rekken en dan te meten hoelang het stuk is. Stel dat het dan 13cm is, dan heb je dus 30% rek.
* Ik meet de lengte van bijvoorbeeld de hals op waar het boordje aangezet moet worden. Vervolgens haal ik van die lengte de helft van de hoeveelheid rek van het tricot af. Stel je hebt een lengte van 45cm nodig, dan haal ik daar 15% (ongeveer 7cm, ik rond vaker naar boven dan naar beneden af) van af en heb ik dus een lengte van 38 cm over. Of ik nog extra centimeters voor de naden eraan maak, bepaal ik ter plekke... beetje op gevoel.
* Vervolgens vouw je de strook dubbel, verkeerde kanten op elkaar, zie eerste foto. Bij dit jurkje heb ik niet eerst de halslijn gesloten, maar heb ik de rechterschoudernaad open gelaten. Meestal sluit ik de schoudernaden, sluit ik het boordje, dat heeft absoluut mijn voorkeur, de afwerking vind ik dan mooier.
* Dan markeer je het midden punt met een speld. Daarna pak je het midden van de halslijn waar de boord aan vast gezet moet worden en op dat punt speld je het boordje vast. Zie ook foto 2. Daarbij leg je de boord op de goede kant van de stof. Bij langere boorden zet ik het ook vaak op 1/4 en op 3/4 van de lengte de boord vast.
* Ik stik met een wat grotere steek en zonder aan te hechten, de boord aan de halslijn door de boord uit te rekken, foto 3.
* Daarna beoordeel ik of het boordje mooi zit, eventueel pas ik het aan als het nodig (waar ik een hekel aan heb, het toornmesje is niet mijn favoriet), en pas dan haal ik het geheel onder de lockmachine door en de boord is klaar, foto 4.

Sinds ik de boordjes op deze manier maak, blijven ze mooi, gaan ze niet lubberen. Het is echt super simpel om te doen en niet bang zijn om de rek van de lengte van het boordje af te knippen!


2 opmerkingen:

  1. Heel duidelijk! Dankjewel! Nog één vraagje: bij foto 3: waar naai je het boordje dan aan vast (zonder aan te hechten)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik sluit meestal het boordje tot een ring en dan naai ik het dubbelgevouwen gelijk vast en begin middenachter met naaien. Je kunt ook een schouder openlaten en dan het boordje dus ook open houden, aan stikken en tot slot de schoudernaad vast stikken. Succes

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...