maandag 17 februari 2014

Tutorial: polosluiting op de goede kant afgewerkt

Ik ben druk bezig met mijn technieken map voor de opleiding tot costumiere van Cuppens Geurs.
Mezelf kennende vergeet ik zeker de handigheidjes van de diverse technieken als ik het niet regelmatig doe. Vandaar mijn fototutorial, voornamelijk voor mezelf, maar waarom niet delen met jullie? Van alle technieken die ik de komende tijd moet maken, zal ik een uitgebreide foto tutorial maken, inclusief beschrijving.
Diverse polosluitingen, kragen, mouwsplitten, zakken, ritsen etc zullen de revu passeren. Er zullen altijd restjes katoen gebruikt worden, de foto's worden tussendoor genomen en zullen zeker niet erg professioneel zijn, af en toe helaas wat wazig, mijn excuus alvast.
Spreekt voor zich dat je de naden elke keer even netjes open strijkt voor een mooier resultaat. Dit zal ik niet bij elke stap erbij zetten.


polosluiting tutorial benodigdheden

3 patroondelen: * voorpand aan stofvouw gelegd, * onderslag met beleg en * overslag met beleg
voor versteviging vlieseline H180

polosluiting tutorial stap 1

Verstevigen met vlieseline H180 onderslag en overslag inclusief beleg en het uiteinde van de polosluiting op het voorpand. Geef verder midden voor en de aanzetlijnen van het onderslag en de overslag aan. Hier heb ik het met rijgdraad gedaan, maar dat kan natuurlijk ook prima met een wonderstift of met een radeerwieltje en radeerpapier.

maak een polosluiting stap 2

Leg de overslag met goede kanten op elkaar, aan de rechterkant met de aanzetlijnen op het voorpand en stik dit door (groene lijnen). Let bij een mannensluiting is dit natuurlijk precies andersom. De onderslag, goede kanten op elkaar, ligt op de linkerkant van het voorpand. Zorg dat beide naden precies even lang zijn. 

Polosluiting stap 3

Knip over de middenvoorlijn het voorpand in tot ongeveer 2 cm voor het einde van de naden. Vanuit middenvoor knip je nu schuin tot de stiksels in en knip de overtollige stof weg.


Polosluiting stap 4

Vouw de overslag met goede kanten op elkaar en stik volgens het patroon de onderkant precies evenwijdig vast. Met een potlood kun je makkelijk de stiklijnen op de vlieseline aangeven. Zorg dat het symmetrisch is. Je kunt natuurlijk ook een rechthoekige vorm hebben ipv een V-vorm.


Hoe maak je een polosluiting stap 5

Zo ziet de overslag er nu uit als het gekeerd is, strijk het plat en rijg hem eventueel door. Je kunt ook toekomen met spelden. 

Hoe maak je een polosluiting stap 6

Vouw de onderslag naar achteren en lock de onderkant aan elkaar. Natuurlijk kan dit ook met een zigzag steek op je naaimachine.

Polosluiting stap 7

Vouw de naadtoeslag van de biezen om en stik de onderslag smal op de kant door zodat ook het beleg vast zit. 
Het losse flapje van het voorpand komt tussen de onderslag en de overslag te liggen. Eventueel kun je het puntje nog wegknippen zodat je zeker weet dat hij straks niet toch nog een beetje zichtbaar is. 

Foto tutorial Polosluiting stap 8

Tot slot moet de overslag nog doorgestikt worden. Vouw ook hier eerst de naadtoeslag om. Stik smal op de kant. Let goed op dat je niet per ongeluk de onderslag mee stikt. Om dit te voorkomen vouw je de onderslag opzij, zoals onderstaande foto.

Polosluiting stap 8

Klaar is je polosluiting die op de goede kant is afgewerkt

Klaar is je polosluiting, rest alleen nog de knoopsgaten en knoopjes of gebruik Kam snap drukkertjes.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Heb je nog tips, ik hoor het graag!


11 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd naar al je technieken. Als ik een polosluiting moet maken zal ik hieraan denken. Ik probeer ze altijd te vermijden, omdat ze zo ingewikkeld lijken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor de duidelijke uitleg, misschien dat ik me er nu toch maar eens aan ga wagen.

  Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! Heel herkenbaar... Vond het altijd erg leuk om te doen... Mijn boekje staat ook vol met aantekeningen... Maar foto's is natuurlijk nog beter!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar zo'n tutorial. Ik vind dit ook altijd een geklooi en moet er echt voor zitten. Ik heb een naaitechnieken boek die ik er altijd bij moet pakken. Goed idee om er zelf een tutorial van te maken ;-)

  Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de kraag natuurlijk ;)

  Maareh, dank je! Duidelijk verhaal en die pak ik er vast nog wel eens bij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha fijn ! Zet maar gerust je tutorials op je blog. Da's voor jou een handig geheugensteuntje, voor mij een goeie uitleg om zo' n dingen ook te durven uitproberen.
  'n vrolijk groetje,
  sneksniltje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijne uitleg. Thanx

  Bernardette

  www.meidendejong.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Polosluiting gelukt, dankzij duidelijke uitleg, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed! Ongeveer 40 jaar geleden heb ik de opleiding tot costumiere gedaan. Ik heb jarenlang niet veel genaaid en ben dus ook veel technieken vergeten. Foto's maken was een goede oplossing geweest. ����

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Fijn dat het je geholpen heeft. Veel plezier weer met naaien.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...