zondag 25 oktober 2015

herfstig prinsessenrokje

Ik geloof dat bij jullie al bekend is wat de wensen van mijn bijna kleuter dochter zijn en daarbij begrijp ik ondertussen ook dat die wensen gelijk zijn aan zo ongeveer alle meisjes van haar leeftijd.
Even in de herhaling voor als je het toch niet meer helder voor ogen hebt...

1. met stip op nr 1:  roze
2. de rok of jurk moet zwieren
3. lang genoeg, liefst tot bijna de enkels, zoals de rokken/jurken van "de mevrouw van Within Temptation"
4. prinsessen zijn ook erg interessant aan het worden
5. en nog meer roze


Het puntje over de lengte is nog het meest bespreekbaar. Hele lange rokken zijn toch niet zo handig met spelen en traplopen ;).

Ik bladerde wat door de stapels Ottobres, bekeek mijn voorraad stofjes (en kwam tot de conclusie dat 50cm stofjes voor jurken echt niet meer voldoen en ik dus heel snel wat met die stapel 50cm tricot lapjes moet doen of maar weg moet doen). Kreeg weinig inspiratie, nog een paar andere boekjes bekeken en toen viel mijn oog op het Farbenmix Insa rokje. Maar ja, de kleinste maat was nog veel en echt veel te wijd voor ons meisje. Daar ging mijn idee van eens ff snel iets van een patroon overtrekken en in elkaar flansen. 
Het idee van de 2 rokken over elkaar leek mij wel erg goed om haar ook wat meer "body" te geven. Ik ging dus zelf maar aan de slag en tekende een eigen versie, met de Insa als inspiratie.

work in progress, eigen versie Insa Farbenmix look a like

Ik tekende een halve cirkel rok met aparte tailleband. Gebruikte wel een flinke overwijdte van 8cm zodat hij ruim over de heupen zou vallen. Deelde de halve cirkel in 3 gelijke delen waarover ik Framilon® 8mm stikte om een rimpel en golf effect te creëren. 
Koos een soepelvallend bruin babyribje met print waar wel roze in zit en een effen katoenen roze stof voor de onderrok.


Met rijgdraad even aangeven op de stof en daarna met een flauwe zigzag het Framilon® op de verkeerde zijde uitgerekt aanstikken.
In de tailleband deed ik 2cm breed soepel frans pyjama elastiek.

afwerking bovenrok

De afwerking wilde ik met een rolzoom en diksiergaren doen. Had prachtig glimmend siergaren van Madeira liggen, maar ik kreeg het niet voor elkaar om een echte mooie ronde rolzoom te krijgen. Wellicht komt dit toch door het dikke garen, maar dat ga ik nog eens navragen bij mijn naaijuf waarbij ik onlangs ook een lockcursus volgde.  


rokje klaar.... maar nu

En toen was het rokje klaar..... en zag ik het liggen..... en had ik geen idee of dit een succes zou worden. Mijn idee was dat de onderrok toch te lang zou zijn, maar ik wachtte af totdat dochterlief vanochtend wakker was en kon passen, alvorens ik het direct zou inkorten. Ik ken namelijk de wensen van mijn meisje....

helemaal blij met het rokjeik wil niet op de foto


Vanochtend toen ik haar vertelde dat het rokje af was, stond ze te stralen! Direct aan, met roze maillot en vestje was ze helemaal het prinsesje! 
Oke, dat prinsessen geen gekke bekken trekken, daar trekt zij zich dan weer niets van aan ;). Poseren blijft een issue hier.

Over de lengte van de onderrok ben ik nog steeds niet helemaal overuit. Manlief en dochterlief willen het zo houden, dus ik pas me maar eens aan. 

Patroon: eigen patroon, inspiratie Farbenmix Insa
stof: vorig jaar op de markt van Doetinchem gekocht

6 opmerkingen:

 1. 50 cm tricot lapjes kun je nog prima gebruiken voor shirts en hoodies en zo toch? Of draagt ze dat niet?
  Ik bestel regelmatig 50 cm voor een shirt / vest (mn oudste is net 4, maat 104/110 nu).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bereid je maar vast voor.... Deze fase duurt nog heeeeeeel lang hihihi...
  Staat haar goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig die gekke bekken foto van je dochter.Ons nichtje van bijna 7 houdt alleen van blauw in al zijn tinten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk rokje is dat geworden. Ik herken het 'lang, langer, langst' principe: het liefste tot op de grond of de enkels. Deze valt toch net over de knie? Ik zou 'm zo houden, zij gelukkig en het wordt vanzelf korter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi rokje en de roze fase houdt nog wel ff aan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...