zondag 20 december 2015

Snelle last minute kerstbal van restjes stof

Vandaag bracht ik grote knul naar opa en oma om 2 nachtjes te gaan logeren. Aangezien mijn ouders dit jaar geen kerstboom in huis hebben, bedacht ik gisteren middag dat ik nog wel even iets van een kerstdecoratie kon knutselen. 
Ik had nog een doosje met 100 kleermakersspelden liggen en een piepschuimbal van 12cm doorsnede. Dus daar moest wel wat mee te maken zijn.

Stofkeuze voor kerstbal


Ik koos mijn lapjes, sneed vierkantjes en begon te strijken..... 
(en dat was heel praktisch want 2 van de 3 kinderen waren druk met strijkkralen bezig en kwamen dus regelmatig even tussendoor ;) )

*****
Overigens stelde iemand mij via facebook de vraag wat er nou zo handig is aan een rolmes. Nou laat ik eerst zeggen, een rolmes alleen is niet zo praktisch. De combinatie van een scherp rolmes, een goede snijmat en een kunststof snijlineaal is echt ideaal! Geweldig om snel rechte stroken (denk aan biesjes, of zelf biaisband maken), taspatronen , vierkantjes of meerdere lagen stof te snijden. Zoveel precieser en sneller dan knippen. Ik zou niet meer zonder willen. Zelfs bij kleding gebruik ik mijn rolmes steeds vaker boven een schaar.
*****

Nu ben ik helemaal vergeten om tijdens het proces foto's te maken. Gewoon omdat het zo gezellig was met de kinderen, lekker kletsend, regelmatig strijkend en oke op een gegeven moment ook wel even doorwerken want de tijd vloog voorbij en er moest ook gegeten worden.

Dus alleen het resultaat: 

Kerstbal van stof

Er kwam geen naaimachine aan te pas, alleen strijken en spelden. Je moet even een handigheidje krijgen. Daarbij denk ik dat mijn vierkantjes net wat groter hadden moeten zijn, zodat ik de afwerking iets mooier kon maken. Wellicht maak ik er binnenkort nog wel weer eens eentje, want het resultaat is echt geweldig!


Kerstbal van stof bij sterKerstbal van stof bij ster-zij

Ik heb niet volledig het patroon gevolgd zoals je ziet. De laatste rand zette ik er anders op. Deze wijze vond ik zelf mooier. In de tutorial die ik hier vond, werd de afwerking met lijm gedaan. Ik koos voor een satijnlintje die ik liet zigzaggen over de naden van de laatste laag vierkantjes en maakte daarvan ook gelijk een lange lus zodat de bal opgehangen kon worden. 
Mijn ouders? Die waren heel blij met de bal! 
En dochtlief (4 jaar) had nog even een kerstboom geschilderd op een groot vel zodat opa en oma toch een kerstboom hadden!


5 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...