zaterdag 2 december 2017

Hoe lees je de stoftabel van Sofilantjes patronen

Ik begreep dat niet voor iedereen duidelijk is hoe je de stoftabel van de Sofilantjes patronen leest. Best begrijpelijk als je hem voor het eerst ziet, ik moest er ook echt aan wennen, maar vind het nu echt super. De tabel zit namelijk zo in elkaar dat je in 1 oogopslag kunt zien hoeveel stof je voor een patroondeel nodig hebt. Ideaal bij color blocking (en restverwerking ;) ).

Laat het me uitleggen aan de hand van de stoftabel van het patroon wat vanavond uitkomt, de Regina.

stoftabel Sofilantjes Regina

Stap 1: 
als eerst bepaal je de lengtemaat die je gaat maken en de versie jurk (lange mouw, korte mouw, cirkelrok of geplooide rok). 
Dus stel je kiest lengte maat 122, optie lange mouw en geplooide cirkelrok.

Stap 2:
In de kolom lange mouw zie je bij maat 122: 60 staan. 
Dat betekent dat je voor de mouw 60cm stof nodig hebt. 
Bij lijfje staat 40cm,
 bij cirkelrok 120cm,
de halsboord 10cm
en wil je een zak erbij heb je 30cm nodig.

Stap 3a:
Bedenkt of je 1 of meerdere stoffen wilt gebruiken.
Als je alles van 1 stof wilt, met een print dan tel je de rok en de mouwen (want dat is de grootste lengte) bij elkaar op. 
Het lijfje, de zak en de halsboord kun je naast de mouwen leggen. Ben je een beginner, dan is dat misschien iets lastiger in te schatten, maar heb je vaker genaaid, dan weet je hoe breed de patroondelen ongeveer zijn. Dit ga je echt zelf leren :).
 Dan heb je dus nodig 120+60cm stof. 
In dat geval weet je zeker dat je voldoende hebt. 

Stap 3b: 
Stel je wilt de mouwen van een andere stof (stof a) dan het lijfje en de rok (stof b). 
Dan heb je dus van stof a 60cm nodig en van stof b 120+40cm= 160cm.
De zak en de halsboord kun je weer naast de andere patroondelen leggen.

Maar let op. De tabel is gemaakt voor stoffen van 110 tot 140cm breed. Als je stof breder is dan 140cm dan kun je soms naast de cirkelrok nog een enkele mouw leggen. Hiermee bedoel ik, enkel op de stof. Let dan wel op dat je de tweede mouw spiegelt, anders heb je 2 gelijke mouwen ;). 
Bij stof van 155cm breed heb je dan dus maar 120 (rok en 2 losse mouwen boven elkaar (2* 60cm = 120cm dat is praktisch!)+40 cm lijfje nodig. 160cm stof. 

Heb je een stof zonder print, waarbij je de patroondelen dus niet allemaal in dezelfde richting hoeft te leggen, dan kun je vaak nog wat meer schuiven en heb je dus minder stof nodig. Wel is dat moeilijk in te schatten hoeveel je dan nodig hebt. Je zult dan gewoon moeten puzzelen met de patroondelen op de stof.

Ohja en vergeet niet van te voren je stof te wassen. Ja ook tricot, want het is zo ontzettend jammer als je stof na het naaien krimpt..... kun je natuurlijk een ander kleiner meisje blij gaan maken, maar toch he.... het is niet leuk.... spreek uit ervaring van mijn eigen jurk enige tijd geleden ;).

Mocht er iets nog niet duidelijk zijn..... vraag gerust!
Je zult alleen wel even op antwoord moeten wachten, want overdag vieren we alvast een feestje omdat dochterlief bijna jarig is!2 opmerkingen:

  1. Hoe reken je eigenlijk als er ook sprake is van bijv. een capuchon of col?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk exact hetzelfde. Bij Sofilantjes wordt dat patroon onderdeel ook weer apart genoemd in de tabel. Uiteraard even rekening houden met de breedte van de stof. Je kunt altijd het patroon op een tafel leggen met de centimeter even de breedte van de stof aangeven en dan alle onderdelen neerleggen en dan de lengte meten. Houd wel rekening met 10% krimp van de stof ;).

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...