donderdag 12 januari 2017

Gefrustreerd en dus maar even een snelle tuto

Pff misschien ken je het wel. "Even" snel iets tekenen en naaien. Dat dacht ik gisteren. In mijn gedachte was het de afgelopen dagen al genaaid en af, alleen de uitvoering nog even.

Het zit zo, bij de eerste passessie van het Simplicity jasje wat ik laatst voor dochterlief naaide, vond zij het eigenlijk wel af. Er zaten geen mouwen in, geen kraag op en geen rits aan. 
"Mam ik wil gewoon een bodywarmer!" aldus het meisje.
Dat sloeg ik op, een stofje had ze ook al aangewezen in de kast. Zo'n stofje wat al heel erg lang ligt en ik ooit eens gekregen had. Harig, pluizig, onbekende bestemming tot nu.

Dus gisterenavond dacht ik "even" het patroon van het jasje aan te passen en dan even snel een bodywarmer/giletje naaien. Het begon prima, pluizig dat wel, maar een stofzuiger is geduldig. 

giletje patroon
Met mijn verstand op nul zette ik het in elkaar en de voering ook. Met de lockmachine natuurlijk, extra stevig en direct afgewerkt. 
Ik hoor je al denken..... daar gaat de fout. 
Vervolgens, ik typte al, 's avonds laat, verstand op nul, naaide ik de voering in de buitenstof en wilde keren.
*&%&%%^#&* 

Hoe stom was ik! Dat werkt natuurlijk niet...... waarom niet eerder nagedacht? 

Tja dat is natuurlijk ook het nadeel van even snel zelf iets tekenen, je hebt er geen werkbeschrijving bij. Gelukkig heb ik de nodige naslagwerk boeken, dus eigenlijk hoefde ik niet veel zelf na te denken, alleen te lezen. 

TORNEN dus..... 
en weet je hoe irritant dat is met van die harige pluizige stof?
hoogst irritant dus. Ik wilde er eigenlijk al mee stoppen, maar zette door. Uiteindelijk is het vestje pasklaar afgekomen, alleen de knoop en knoopsgat moet er nog op. Die heeft ze vanmiddag uitgekozen. Nee ik ga het niet vanavond afmaken, want ik heb de volgende 3 dingen geleerd van gisterenavond:

1. begin niet aan lastige klusjes als je eigenlijk al te moe bent
2. als je 1 specifieke draad los maakt, trek je zo de ge-overlockte naad uit *hoera*
3. hoe je giletjes met voering in elkaar moet zetten.

Dus morgenoverdag hoop ik tijd te hebben om een knoopsgat in die lastige stof te maken en een knoop aan te zetten (heb hier een ziek kind op de bank liggen, dus hopelijk als hij slaapt kan ik er van tussen).

Ohja en voor iedereen die wil weten hoe je een giletje gevoerd in elkaar moet zetten, probeer ik hier even wat duidelijkheid te geven. Helaas zijn de foto's niet geweldig.... ik zei al dat ik gefrustreerd was toch? Dan maak je ook geen mooie foto's ;).

Wat je dus moet doen.
Naai de zijnaden van de buitenstof
Naai de zijnaden van de voering, laat bij 1 zijnaad een keergat open.
Dus NIET de schoudernaden naaien, die houd je open.
Leg de buitenstof en de voering met de goede kanten op elkaar en naai rondom vast, BEHALVE de schoudernaden.
Maar let op, stop op 1cm van de schoudernaad (als je 1cm naadwaarde hebt aangehouden, is dat bv 1,5, dan stop je op 1,5cm.) Zoals ook op de foto te zien is.

omkeerbaar giletje tutorial

Knip de hoeken weg en versmal de naadwaarde, geef bij de rondingen wat knipjes. Vervolgens keer je alles om. Dan lijkt het al echt ergens op, alleen zitten de schoudernaden nog los.
De buitenstof kun je makkelijk met goede kanten op elkaar dan vast naaien.

buitenstof schoudernaden stikken, zonder voering ertussen.

De buitenstof van de schoudernaden naai je goede kanten op elkaar, zo vast. Hierbij naai je dus niet de voering mee! Even goed opletten en wegspelden dus!
Geen geweldige foto, ik weet het....sorry!

Tot slot moet je alleen de voering schoudernaden nog sluiten. Dat doe je door het geheel door de keeropening naar buiten te halen en dan stik je die schoudernaden ook met goede kanten op elkaar even vast en keer je het weer door het keergat. 

Ik weet, het klinkt niet heel makkelijk of logisch. Probeer het ook niet je voor te stellen hoe het zit, gewoon lezen en doen als je het nodig hebt (en hopelijk heb ik het zelf nu voor eeuwig opgeslagen in mijn systeem bij het schrijven van dit blog berichtje..... want ooit zo'n 8 1/2 jaar geleden, naaide ik eens het giletje voor onze oudste toen we gingen trouwen van dezelfde stof als mijn trouwjurk... en ja, toen heb ik hier ook zo mee zitten worstelen, dus een ezel ;).....

Bedankt voor jullie luisterend oor, eh lezend oog!
12 opmerkingen:

 1. Is een lusje met koortje als knoopsgat geen beter idee?
  En er is nog een methode om een giletje te naaien. Nog eenvoudiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is wel een goed idee denk ik..... deze stof nodigt ook weinig uit tot knoopsgat maken denk ik. Ik ga er nog eens even goed over nadenken. Oh en ik houd me aanbevolen voor nog een methode :) Tx!

   Verwijderen
  2. Die andere manier wil ik heel graag weten.

   Verwijderen
 2. Oh, ik snap de frustratie. Ook ik zou dit ff snel gedaan hebben en dan na een paar steken erachter komen dat het niet werkt. Bedankt voor de lap. Zoonlief vond hem erg mooi. Nu bedenken wat het gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind vooral punt 2 intrigerend.. Het is mij nog nooit gelukt om de 'juiste' draad te vinden om de locknaad makkelijk los te krijgen. :-(
  Welke draad heb je genomen??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou zoveel geduld niet kunnen gehad hebben. Maar je ziet, de aanhouder wint.
  Knap van jou! Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veronique GoessensHeymans22 april 2021 om 15:26

  Dankjewel voor het delen! Ik was bezig met een herengilet en in het naaiboekje stond het allemaal zo lastig omschreven dat ik heb gegoogeld en dit zag. Super makkelijk zo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Veronique, wat fijn dat mijn uitleg geholpen heeft en wat ontzettend leuk dat je mij dat laat weten! Blij dat ik weer iemand op deze manier heb kunnen helpen :). Veel naai plezier nog!

   Verwijderen
 6. Marleen uit Vlaanderen6 januari 2022 om 15:23

  HOERA! HOERA! Zit me hier al dagen het hoofd over te breken, ontelbare Amerikaanse en Britse sites geraadpleegd (ik naai nl. in het Engels) maar begreep er nog steeds niks van. Uiteindelijk op deze site terechtgekomen en opeens was het zo klaar als een klontje! Duizendmaal dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat fijn dat het je geholpen heeft en super leuk dat je een berichtje achterlaat :). Heel graaag gedaan en veel naaiplezier!

   Verwijderen
 7. super uitleg, maar ik maak bolero met kapmouwtje, help, hoe moet het dan,
  vast bedankt, Marianne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...