zaterdag 17 maart 2018

Elizabeth jurk

Ookal is half Nederland bedekt met een laagje sneeuw, is de gevoelstempartuur ruim onder de -10 ga ik toch bloggen over een prachtige zomerjurk!

Elizabeth jurk, MaMarieke, van Hagar tot Ruth

Gisteren las je het verhaal al achter het handwerkatelier van Hagar tot Ruth en dat zij hun eerste patroon de Elizabeth jurk hebben uitgebracht. Natuurlijk moest ik die ook even uittesten en naaien. Eerlijk??? Dat ging niet geheel zonder slag of stoot en nee dat kwam niet omdat het een lastig te volgen patroon is, maar gewoon omdat ik s avonds laat aan de slag ging en eigenlijk te moe was ;).

Ik heb een schriftje waarin de maten van al mijn kinderen, man en mezelf in staan. Elke keer maak ik een update, maar de oude maten laat ik ook staan. Je voelt het al aankomen... dit keer keek ik niet naar de lengte maten (breedte maten van dochterlief ken ik uit mijn hoofd) van 2018.... maar van 2017. FOUTJE  *oeps*. 
Tja en kinderen groeien... met name in de lengte. 

Het patroon komt met 2 opties van rokken, een hele of halve cirkelrok.
Aangezien ik een stofje uit mijn kast koos die ik gewoon perfect voor deze jurk vond, waar helaas de hele cirkelrok niet uit paste, maakte ik de halve cirkelrok. 

Dus toen zag het jurkje er zo uit....


Elizabeth jurk, MaMarieke, van Hagar tot Ruth

Beetje kort dus.... 
Eerst dacht ik nog om hem om te zomen en aan stichting jurk te geven met het gedachtegoed van Hagar tot Ruth in mijn achterhoofd. Maar dochterlief was zo verliefd op het stofje.... dat ze rode ogen kreeg toen ik het voorstelde. Dat mocht alleen als ik nog precies dezelfde jurk wilde maken voor haar.
Tja en dat kon dus in dit geval niet.

Ik heb er een nachtje over geslapen en kwam tot deze oplossing.

 Elizabeth jurk, MaMarieke, van Hagar tot Ruth

Ik naaide er een extra strook onder. Heel eenvoudig en eigenlijk vind ik het stiekem super tof!! 

Elizabeth jurk, MaMarieke, van Hagar tot Ruth

Ik werkte de rok af met een rolzoompje. 

Heb je trouwens ook wel eens dat een rolzoompje los komt? Ik zet het mes iets breeder, zo op 1,5 ongeveer en voordat ik de naad sluit, maak ik eerst de rolzoom. Dan blijft de rolzoom perfect zitten.
Hier heb ik het differentieel ook wat veranderd zodat je een lichte golf krijgt.... staat zo leuk vind ik.


Elizabeth jurk, MaMarieke, van Hagar tot Ruth

Check even de pasvorm.... bij het armsgat. Mooi he? Niets gapen ofzo. 
Hieraan zie je wel dat ook dit patroon goed doordacht en uitgetest is.  

detail Elizabeth jurk, MaMarieke, van Hagar tot Ruth

Armsgat zit perfect. Overigens is er een hele fijne beschrijving hoe je die heel netjes kunt naaien. Tip, niet zelf gaan nadenken maar echt stap voor stap de handleiding volgen! 

Ik volgde de maattabel die bijgevoegd is in het patroon. Ik ga altijd uit van de breedte maat en moet dan verlengen. Dit keer maakte ik een breedtemaat 116. Het lijfje past perfect wat breedte betreft en ook onder de oksel zit hij prachtig. Wel verlengde ik het lijfje iets.

Of je stuurt gewoon een emailtje aan vanHtotR@gmail.com .

Verder steun je het handwerkatelier van Hagar tot Ruth als je het patroon koopt. Het aankoop bedrag €7,50 gaat volledig naar het atelier voor producten, onderhoud etc. 
Iedereen werkt daar op vrijwillige basis.


Even wat details over het patroon wat aardig is om vooraf moet weten.

Het Elizabeth PDF patroon is misschien net wat anders dan je gewend bent. Het patroon is met de hand getekend en ingescand. Heel wat anders dan bijvoorbeeld de Sofilantjes of Makerist patronen. Komt wel minder professioneel over, maar hé het zijn vrijwilligers en geen computerexperts of professioneel ontwerpers. Maar het doet absoluut niets onder aan de passing!
Daarbij is hun droom dat ze het patroon volledige willen digitaliseren. Zodra dat gelukt is, krijg je uiteraard de digitale versie kosteloos als je nu deze versie gekocht hebt.

Nu vraag je je misschien af, waar ik ook zo de mist in ben gegaan met de lengte?
Een enorm voordeel namelijk van dit patroon is dat je niet 25 pagina's moet printen.... ik printte voor deze jurk slechts 5 blaadjes.... 
Het voor- en achterpand gebruikte elk 2 blaadjes en dan nog 1 voor de rok. Natuurlijk zijn ze voorzien van een markering zodat je precies weet dat je op de juiste grootte print.
Ze hebben slim gekozen om het rokdeel zelf te laten verlengen mbv tekenlijnen die je kunt doortrekken. Echt handig, je kunt dus een miniversie maken zoals ik deed ;), of net op de knie of maxi jurk.... gewoon wat jij fijn vindt!
Tja en als je dan de jurklengte van een jaar geleden gebruikt, dan krijg je in plaats van een jurk net boven de knie, een mini jurkje :).
Ohja en het is voorzien van een naadwaarde, weet je hoeveel ik daarvan houd?? Ik vind dat echt ideaal altijd.

Het bevat een uitgebreide beschrijving hoe je de maten moet nemen en de juiste keuze moet maken welke maat je het beste kunt kiezen en eventueel het patroon nog kan aanpassen.

Ook is er achtergrond informatie hoe je zelf kunt uitrekenen hoeveel stof je nodig hebt als je een jurk met halve cirkelrok of hele cirkelrok wilt maken. Maar let op..... dat is gewoon leuk als je het wilt weten, want er staat ook gewoon opgeschreven hoeveel stof je nodig hebt. Dus rekenen hoef je zeker niet ;).

Verder kun je je aansluiten bij de support fb groep als je het patroon aanschaft. Zelf ben ik daar eerlijk gezegd niet geweest.... de handleiding werkte prima voor mij!
De handleiding bevat wat foto's en duidelijke beschrijving vind ik.
Natuurlijk is er in die groep ook een sew and show mapje om inspiratie op te doen.Uiteraard heb ik deze 2 blogs ook volledig vrijwillig en uit liefde voor dit mooie initiatief geschreven.

Ohja en ik hoorde zojuist van Judith, dat 1 van mijn lieve volgers/lezers een naai- en breimachine gedoneerd heeft aan het atelier. Nou hier krijg ik echt kippenvel van. 
Wat een warmte en vrijgevigheid, geweldig!! 
Ongelooflijk bedankt! 

6 opmerkingen:

 1. Heel mooi . En een super mooi gebaar dat ze dat patroon gebruiken voor een super doel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geluk bij een ongeluk, vind de jurk extra leuk met die roze band eronder.
  En prachtig initiatief van Hagar tot Ruth!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super dat je dit mooie initiatief zo aandacht gegeven hebt! Hier is het patroon ook binnen, alleen dochterlief nog even goed meten.

  En wat gaaf dat ze een machine gekregen hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad heel gaaf! Dat had ik totaal niet verwacht. Maar ik ben ook ontzettend blij met alle lieve mensen die ons patroon kopen hoor ;)

   Verwijderen
 4. Super mooi zo met die rand onderaan😍. En wat mooi dat jij in je blogs aandacht geeft aan dit mooie initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Tja als ik zo nog een beetje extra kan helpen, dan doe ik dat in dit geval heel graag.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...