vrijdag 24 april 2020

Onderbroeken van restjes, een tuto

Bij het uittesten van het nieuwe elastische Seraflex garen, maakte ik maar direct een tuto. Daar was eerder al eens om gevraagd door jullie.

onderbroek in de maak

Stap 1, restje tricot, patroon en delen snijden of knippen. Aanvankelijk wilde ik de tailleband nog maken zoals het patroon beschrijft met dezelfde tricot, maar uiteindelijk werkte ik de taille ook met tricot biaisband af. Ik gebruikte het Primrose patroon van Bellasunshine designs.


kruisje naaien

2. kruisje aan het voorpand naaien. 
Je legt het voorpand tussen de 2 kruisjes in. Goede kanten van het kruisje richting het voorpand.

kruisje naaien

3. Ik heb het kruisje gewoon snel vast gelockt, maar achteraf had dat ook prima met de naaimachine gekund in combinatie met het Seraflex garen. Dus heb je geen lockmachine, dan gewoon de naaimachine pakken! Vervolgens rol j ehet voorpand op tussen het kruisje en leg je aan de andere kant het achterpand, ook wat opgerold, tussen het kruisje. Let even op dat je de goede kanten van de panden naar de zelfde kant hebt.
Vervolgens stik je het kruisje aan het achterpand vast en keer je het geheel. Je haalt gewoon de panden uit het kruisje, niet bij nadenken, gewoon doen. ;)

Seraflex Mettler elastisch garen

4. Kies bijpassend kleurtje Seraflex garen. Maak een spoeltje, dit kun je gewoon op de normale manier doen. Rijg de machine in zoals je gewend bent. 
Ik koos in eerste instantie voor een rekbare zigzag steek, ookal gaf Mettler zelf aan dat je prima met een rechte steek kon naaien. Maar better safe than sorry..... Ik paste de bovendraad spanning aan zoals Mettler adviseerde. Ongeveer 1 punt naar beneden gedaan. Wel heb ik al gelezen dat dat niet bij alle machines nodig is. Dus test het even uit. Natuurlijk deed ik dat ook, maar als ik het niet aanpaste, kreeg ik toch een draadbreuk. 


tricot biaisband aannaaien

5. Naai het tricot biaisband of elastisch biaisband of picot elastiek of wat je ook wilt gebruiken als afwerking, aan de beenopening.

afwerking met Seraflex

zijnaad sluiten

6. Ik koos voor de allersnelste optie om de onderbroek af te werken. Dus eerst de afwerking van de beenopening en daarna sloot ik 1 zijnaad. Vervolgens werkte ik de taille ook af met tricot biaisband.

afwerking tricot biaisband

7. Je kunt er ook voor kiezen om eerst de zijnaden te sluiten. Dan van het tricot biaisband een lus zeg maar te maken en vervolgens de beenopeningen op die manier af te werken. Ziet er netter uit vind ik, maar is wel net iets meer werk.

afwerking tricot biaisband

klaar

8. Als je de taille ook hebt afgewerkt, sluit je de andere zijnaad en is je onderbroek klaar!

onderbroek met Seraflex genaaid

Ik maakte die avond gelijk 2 onderbroeken, 1 met zigzag stiksel en 1 met een rechte steek. Want volgens Mettler kun je ook met een rechte steek een stretcheffect hebben zonder dat de draad breekt. 

Het stiksel heeft echt een enorme stretch, zelfs de rechte steek breekt niet. Het draagcomfort is perfect. Stiekem denk ik dat je echt niet meer perse een coverlock nodig hebt om mooie stretchy stiksels te krijgen als je gewoon Seraflex gebruikt. 
Echt een super aanvulling op het garenassortiment. Ik ben laaiend enthousiast. 
Daarnaast vind ik het garen ook prachtig mooi glimmen.
Echt een aanrader.


De onderbroeken heb ik elke dag sindsdien gedragen zodra ze weer schoon in de kast lagen. Geen draadbreuk tijdens het dragen. En er is al weer een nieuwe set genaaid, gewoon op de naaimachine en niet met de coverlock zoals ik eerst altijd deed.
Ik werkte overigens eigenlijk ook voor de eerste keer met het tricot biaisband. Heerlijk zachte afwerking is dat! Veel fijner dan elastisch biaisband wat toch stugger is. 
Ik denk dat ik dat voortaan altijd ga gebruiken aangezien ik mijn onderbroeken altijd uit restjes stof maak en vaak te weinig lengte heb om de biezen te maken.

Binnenkort zal ik ook nog eens de tweelingnaald uit het stof halen en voor jullie uittesten wat het effect daarmee is. 

primrose van bellasunshine design met Seraflex genaaid

Patroon: Primrose van Bellasunshine design.
Stof: restjes en tricot biaisband
garen: Seraflex elastisch garen

2 opmerkingen:

  1. Super! Nog nooit aan gedacht om onderbroeken met tricot biaisband af te werken, goed plan👍🏻. (Al zou ik dan wel eens meer kleurtjes moeten bestellen, want ik heb alleen maar zwart en ik heb nog nooit onderbroeken genaaid waar zwart mooi bij staat, haha😅)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kleurtjes genoeg hoor! Grappig, ik heb juist steeds zwart gebruikt.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...